08 mrt

Sterrensporen

Jaren geleden las ik een artikel over sterrensporen. Fascinerende foto's. Nu, na wat zoekwerk op internet, heb ik het voor elkaar gekregen om ook zo'n foto te maken. 

Wat mij steeds tegenhield, was het idee dat zo'n foto niet in de Randstad te maken valt. Er is hier teveel licht. Nadat ik foto's had gezien die aan de rand van Tilburg waren gemaakt, was ik overtuigd dat het wel mogelijk moest zijn. In mijn fotonotitieboekje heb ik precies opgeschreven hoe ik de foto moet maken. Je staat toch in het donker te rommelen en is het dus makkelijk als je een notitieblokje hebt. Op je smartphone zit een lantaarn, dus geen nood wanneer je er niet uitkomt. 

Uiteindelijk zijn dit 67 foto's opeengestapeld. Elke foto heeft een sluitertijd van 15 seconden. Met je timelapse op je fotocamera is dit prima te doen als je van te voren berekent hoeveel foto's je gaat maken. Een kwartier a 20 minuten is genoeg om sterrensporen te fotograferen. De Triggertrap is handiger om in te stellen maar je moet wel je smartphone ergens kwijt kunnen. In een fotobewerkingsprogramma als Photoshop kan je de foto's stapelen. Een magisch moment wanneer je uiteindelijke resultaat op je scherm verschijnt. 

 

startrial no2B