16 juli

EHBO voor je camera


Op het strand fotograferen is leuk. Maar wat te doen als er flink wat zand op je camera komt? Fotograaf Tino van Dam ging met camera en al onderuit in de branding. Hij vertelt hieronder hoe hij zijn splinternieuwe Nikon D500 redde van een gewisse cameradood.


Ik was bezig een personeelsuitstapje vast te leggen op het strand van Monster. Leuk werk, lekker windje, lekker zonnetje en vooral mensen fotograferen die actief bezig waren met beachvolley, branding varen en kiten.
Bij dat laatste onderdeel sloeg het noodlot toe. Ik stond in de branding te fotograferen, toen een kite naast mij neer klapte. Om niet in de touwen verstrikt te raken en geen snijwonden op te lopen van de touwen, rende ik van de kite weg. Wat je niet ziet, zijn de diepere sleuven onder het water waar het zand (bodem) veel lager is. Ik zakte weg en viel met camera en al in de branding.

Camera niet gebruiken
Het allereerste wat je moet doen als je gevallen bent, is je camera niet meer gebruiken. Je weet nooit waar het water tussen is gekomen en je wilt geen sluiting. Op de camera zat ook zand. Ga je aan je lens draaien of knopjes omzetten, draai je het zand verder je camera in. Dat is niet handig.
Het eerste wat je direct moet doen, is je camera afnemen met zoet water en met een droge doek zoveel mogelijk zand eraf halen. Blazen helpt ook goed. Laat je camera ook goed drogen want gedroogd zand verwijder je makkelijker dan nat zand. Er is altijd wel een strandtent waar je een vochtige doek kan krijgen.
Thuis heb ik, toen de camera echt goed droog was, met een hogedruk luchtspuit de camera nauwkeurig schoon geblazen.  Een karweitje waar je ruim de tijd voor moet nemen.

kitesurf03

Operatie geslaagd
Ik had het ‘geluk’ dat op mijn camera alleen spetters zeewater waren gekomen. De camera is niet onder water gekomen. Het zand was een groter probleem. Het zand zat vooral op de body en die is bij de Nikon D500 redelijk ‘hufterproof’. Dat wil zeggen dat de camera stof- en spatwaterdicht is. Inmiddels is de camera volop uitgetest en de camera werkt als vanouds….. gelukkig!