17 17

Creatief met ZOOM

In januari bezocht ik het Amsterdam Light Festival. Op het Martiem en langs de Herengracht zijn tal van lichtkunstwerken neergezet. Een plek waar je hele mooie creatieve foto’s kan maken. Ik laat je nu zien hoe je met je 24-70 mm objectief hele creatieve foto’s kan maken in de avond.Halverwege de middag was ik al naar Amsterdam afgereisd om op tijd te zijn voor het ‘blauwe kwartiertje’.  Normaliter wordt dat het toppertje van de serie. Niets is minder waar. De onderstaande foto werd het…….. bijna.

AdamLight2018no1 kl 1000

© 2018 TinovanDamFotografie

Deze foto was de eerste waar ik een gevoel bij kreeg van ‘wow’. Heleboel kubusjes die een soort van spiraalbeweging naar binnen kringelden, althans dat is mijn interpretatie. De kubusjes veranderde steeds van kleur. Genomen met F11, sluitertijd van 1 sec en met een iso van 200 uiteraard op statief. Ik ben ongeveer op een meter hoogte gaan zitten. Ik wilde de focus houden op de kubussen en heb dus gezorgd dat de grond zwart is geworden. Dit laatste bijgesteld in een fotobewerkingsprogramma (Capture NX2) door de contrast en schaduwen op te schroeven.

Ik was al redelijk tevreden over deze foto. Het sterke is dat de omgeving compleet uit de foto is weggecropt. Je ziet geen omgeving, geen mensen, geen Nemo (museum aan de overkant van het water) en geen lantaarns e.d.


Maar het kan beter, creatiever. Als ik een langere sluitertijd instel en tijdens de opening van de sluiter aan de ZOOMring draai van de lens, krijg je een mooi streepeffect en het dubbele aantal kubusjes. Je moet wel in één vloeiende beweging draaien en je camera staat nog steeds op een statief. Het maakt niet uit of je inzoomt of uitzoomt.

AdamLight2018no2 kl 1000

© 2018 TinovanDamFotografie

Op de bovenstaande foto zie je dat ik meer ruimte rond het kunstobject heb meegenomen. Nu vormen de lantaarns en andere lichtbronnen mooie strepen. In vergelijking met de eerste foto is het een behoorlijke drukke toestand geworden. Deze foto heeft dezelfde instellingen als de eerste foto. Wel is de sluitertijd naar 2,5 sec gegaan.
  

 

Ben ik nu tevreden?….. Nee, ik ga nog een stapje verder. Ik zet mijn sluitertijd nu op 6 sec. Als ik afdruk wacht ik even en zoom dan (snel) een stukje verder en wacht even en daarna zoom ik door naar het eind en hoop dat ik goed geteld heb zodat er nog een klein beetje tijd over is. Ik tel dus tot zes en bij 3 en 5 draai ik door Door drie keer te stoppen met zoomen terwijl de sluiter open staat, hebben de kubusjes even de tijd om zich als het ware duidelijk af te drukken op de sensor. Op deze manier krijg je heel veel kubussen die lijken rond te vliegen.

AdamLight2018no3 kl 1000

© 2018 TinovanDamFotografie 


Je kan natuurlijk ook vier, vijf of zes keer stoppen met draaien binnen 1 afdrukmoment. Dan zal je je sluitertijd iets moeten verlengen. Om de foto goed contrastrijk te laten, zal je de diafragmawaarde wel 16 of bij nog langere sluitertijden naar 22 moeten zetten.


Je kan deze techniek makkelijk thuis oefenen. Pak een paar waxinelichtjes en fotografeer ze op bovenstaande wijze in een redelijk donkere ruimte. Experimenteer ermee en je komt tot hele leuke resultaten. Succes! 


AdamLight kaarsno4 kl 1000

© 2018 TinovanDamFotografie          Foto exif: F14; 10 sec : ISO 100