28 28

Fotoreportage Sinterklaas

Voor Groot Rijswijk een mooie serie gemaakt van de intocht van Sinterklaas. Uit de ruim 300 foto's 10 mooie platen kunnen selecteren die een hele pagina vullen in de krant. Uiteraard komen Sint en de hoofdpiet prominent in beeld. Het is een hele klus om een goede selectie te maken.

Uitgangspunt is een zo breed mogelijk beeld neer te zetten. Ik wil de mensen zo 'close' mogelijk fotograferen maar dan ook dan wel weer zo dat er vaak te zien is waar de foto is genomen. Een beetje achtergrond meenemen is dus altijd goed. De foto die groot op de fotopagina is afgedrukt, is daar een mooi voorbeeld van. Sint en Piet zijn oveduidelijk in beeld. Op de achtergrond het Tollenshuis. Voor de niet-Rijswijkers: dit is een monumentaal pand in Oud Rijswijk waar het museum in is gevestigd. 

De redactie van een krant maakt altijd een bepaalde keuze hoe ze de foto uitsnijden. De foto op de voorpagina is in een soort breedbeeld formaat uitgesneden. Hierdoor komt de foto mooi over de breedte van de pagina. Hierdoor is een deel van de bovenkant weggevallen. Als fotograaf vind ik dat jammer. Mijn compositie gaat hierdoor naar de haaien. Het is iets wat je van tevoren weet: het is altijd weer een verassing hoe de foto wordt geplaatst. 

Al met al een mooie reportage die mooi is vorm gegeven in de krant. Bij elkaar is het twee dagen werken aan deze reportage. Veel, heel veel werk waar ik trots op ben.

Over een paar weken maak een reportage van een Charles Dickens shopping night. Dat is een reportage die ik 's avondmaak. Bijzonder sfeervol. Natuurlijk veel lastiger om te fotograferen omdat het licht veel minder is. Een hele mooie uitdaging natuurlijk!