27 27

Geen roadtrip, wel Ulrum (1)

In januari lagen de vakantieplannen al helemaal klaar: een roadtrip met de motor door Frankrijk, Italië, Kroatië en Bosnië …. het ging niet door vanwege COVID-19. Het is dit jaar Spaarnwoude, Soest en Ulrum. Afgelopen week ging ik met mijn zoon 2 dagen naar Spaarnwoude. Je leest in deze zomerdrieluik hoe je mooie foto's kan maken in je eigen NL!

Spaarnwoude? Wat is daar nu te fotograferen? Niet echt veel maar op 15 km afstand heb je de Zaanse Schans en 15 km de andere kant op heb je de haven van IJmuiden met Tata Steel en vuurtorens. Unieke locaties voor prachtige foto's. Voor een goede landschapsfoto is een goede voorbereiding heel belangrijk. Waar gaat de zon onder? Is er een geschikte plek voor een mooi beeld? Welke lens neem ik mee? Filters?

Zaanse Schans10

Allereerst heb ik op Googlemaps gekeken hoe de Zaanse Schans gesitueerd is. We gaan er op de fiets naar toe en onderweg zien we bij Nauerna een mooie molen met veel water op de voorgrond. Mooi plekje voor straks in het 'blauwe uurtje'. We fietsen ook door Westzaan waar heel mooie plekjes zijn. Uiteindelijk komen we bij de Zaanse Schans. Een bijna egaal grijs wolkendek hangt er boven dit oer Hollands landschap: totaal niet interessant om te fotograferen. Bovendien regent het een beetje. Wel verkennen we de omgeving voor een mooie zonsondergangplek. De weersvoorspelling geeft voor de avond wolken met veel open plekken, perfect voor een mooie zonsondergang. De app van weeronline geeft al genoeg info om het weer in te schatten op korte termijn. 

Zaanse Schans08De zon gaat 21:45 onder. Om 20:00 uur zitten we op onze 'droomplek'. Het licht is weergaloos. De molens vormen prachtige silhouetten want ik fotografeer recht tegen de zon in. Ik neem een klein slootje op de voorgrond voor een mooie weerkaatsing van het licht. Voor mijn lens zet ik een reverse GND 8 filter om genoeg contrast te krijgen in de wolkenpartijen. Naarmate de zon zakt, werk ik met langere sluitertijden. Het is steeds goed meten.

 

 Nauerma molen De Pauw

Om 22:00 uur rijden we snel naar Nauerma. Ook daar is het bingo. Het water is als een spiegel en in de lucht zit nog een beetje breking van licht. Uiteraard zet ik mijn toestel op statief (klein handig licht reisstatiefje) en zet de lesn 15 sec. open. Ik gebruik ISO 100 om zo min mogelijk ruis te hebben en gebruik een F16. De lens is een Sigma Art 35mm. 

 

Stevig contrast

De tweede dag is een stevig contrast met de dag ervoor. We gaan naar IJmuiden, 15 km de andere kant op. De fotodag start met het zoeken naar mooie fotolocaties. Zo gaan we eerst het sluizencomplex in. Al jaren zijn ze bezig de grootste sluis ter wereld te bouwen. Op het SHIP heb je een mooi overzicht over het hele gebied. We zien de twee vuurtorens van IJmuiden die zeker op ons fotolijstje staan en de imposante Tatasteel fabrieken. Met een flinke omweg fietsen we naar de vuurtorens. Een rauw gebied van opslagloodsen, havens, zeeschepen en vervallen gebouwen. De spot van de kleine vuurtoren wordt de fotolocatie van vanavond. Met zicht op Tatasteel en de binnenkomende schepen is dit wel een interessante spot. Helaas is het erg bewolkt en het is onzeker of we een mooie zonsondergang krijgen en een mooi blauw uurtje.

IJmuiden01 16 9

 Een laag standpunt gezocht om binnenkomende schepen zo laag mogelijk te fotograferen

 

IJmuiden Tatasteel01

Tatasteel in het 'blauwe uurtje'

 

IJmuiden02 vuurtoren
De telefooncel met een lantaarn verlicht. 

 

 

Serie 2 van deze drieluik gaat over Soest.