11 11

Geen roadtrip, wel Ulrum (2)

 

Bij deze deel 2 van het drieluik. ‘Noodgedwongen’ is de vakantie in eigen land. Deze serie laat zien dat Nederland een fantastisch land is om te fotograferen. We zijn nu in Soest, midden in Nederland. Bovenstaande foto is Amersfoort. Dat was 5 km fietsen vanuit onze 'basecamp' Soest. 

We blijven hier een week en in het voorjaar waren we hier al een keer geweest om de ‘klompenroute’ te lopen. Nu ben ik totaal geen wandelaar (ik haat het) maar deze wandeling is zo afwisselend dat lopen ineens leuk is, wel met een camera mee natuurlijk. Voor de onderstaande foto ging de wekker om 5:15 uur! Ik wilde de zonsopgang zien/beleven in de weilanden rondom Soest. Een  mooie verrassing was dat er dauw stond op de velden. Ik had alleen een filmcamera bij me, Canon M50. Hier kan je natuurlijk ook mee fotograferen maar ik heb voor deze camera geen filters en maak ik met de Nikon D800 (fotocamera) kwalitatief betere foto's (36.3megapixels vs 24 megapixels. Groot voordeel van de Canon M50 systeemcamera is dat de camera erg licht is tov de Nikon D800, en dat is ook wel eens lekker, zeker als je wandelt. Soest zon opkomst kl  F20 (om stervorming te krijgen bij de zon); ISO 200; 1/1000 sec

 

Daglicht
Alle foto's die ik hier toon zijn heel vaak genomen in de vroege ochtend of late avond. Maar foto's die gemaakt zijn hoog zomer in de felle zon rond 14:00 uur zal je mij niet vaak zien publiceren. Het icht is te hard. Bij deze hier een uitzondering. Bunschoten Spakenburg is een oerhollandse haven/scheepswerf. Je beleefd daar echt 'het vroeger'. Voor de foto's heb ik wel een ND gradual gebruikt, een filter waardoor ik de lucht ook nog mooi blauw krijg. Ik heb zodusdanig gekaderd dat ik er bijna geen mensen, auto's etc. op de foto heb staan. Ik heb voor deze foto's een zoomlens 24-70 mm gebruikt. 

Bunschoten Spakenburg

1/80; F14; ISO400, niet bewerkt 

 

Bunschoten Spakenburg 2

1/80; F14; ISO400, niet bewerkt 

 

 Lightpainting
Om een bijzonder accent te geven aan je foto kan je bij heel lange sluitertijden je foto inkleuren met een sterke lantaarn. Zoals je ziet op de foto hieronder is het riet lichter. Tijdens de opname die 100 sec duurde, heb ik met een sterke lantaarn het riet verlicht. Je noemt dit 'lightpainting'.  De strepen in de lucht komt door de lange sluitertijd van 100 sec. 

 Soest vennetje02

 

In deze tweede aflevering heb ik je weer  laten zien dat er in NL fantastisch te fotograferen is. Zowel overdag als in de schemering kan je foto's met de 'WOW factor' maken. Volgende keer sluit ik af met foto's uit Ulrum.... the place to be!